Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt de ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.


Museum - Foto

Hof Van Busleyden

Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen
Tel: 015 29 40 30
hvb@mechelen.be


Aangepaste parkeerplaats Toegangspaden Toegang Horizontale circulatie Verticale circulatie Expositieruimte Belevingselementen Winkelruimte Eet- en drinkgelegenheid Aangepast toilet   Doelgroepen
dit onderdeel van de accommodatie is zelfstandig toegankelijk dit onderdeel van de accommodatie is zelfstandig toegankelijk dit onderdeel van de accommodatie is zelfstandig toegankelijk geen optimale situatie; bekijk het dossier voor details dit onderdeel van de accommodatie is zelfstandig toegankelijk dit onderdeel van de accommodatie is zelfstandig toegankelijk geen score gegevens beschikbaar dit onderdeel van de accommodatie is zelfstandig toegankelijk geen score gegevens beschikbaar dit onderdeel van de accommodatie is zelfstandig toegankelijk   Er zijn extra voorzieningen voor personen met een visuele beperking Er zijn extra voorzieningen voor personen met een auditieve beperking Er zijn extra voorzieningen voor personen met ademhalingsproblemen en allergie Er zijn extra voorzieningenInter en Agentschap Binnenlands Bestuur werken aan een nieuw project om toegankelijkheidsinformatie gebruiksvriendelijker in kaart te brengen. Museum Hof van Busleyden nam deel aan dit pilootproject.
Je vindt de meest recente toegankelijkheidsinfo over Museum Hof van Busleyden daarom op de website van het museum zelf.

Museum Hof van Busleyden is gevestigd in een 16de-eeuwse paleiswoning, een beschermd monument, en is verbouwd in 2018. Bij die verbouwing is in grote mate rekening gehouden met de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Het museum heeft geen eigen parkeerplaatsen. In de F. De Merodestraat is er vlakbij de ingangen een aangepaste parkeerplaats. Het onthaal is best bereikbaar via de hoofdingang in de Sint-Janstraat langs een verhard toegangspad over de binnentuin, een licht hellend vlak en een brede automatische inkomdeur. Er is een verlaagde onderrijdbare balie. De museumshop (naast het onthaal) is toegankelijk en ruim. Op de grote tafel ligt de koopwaar binnen handbereik.
Zowat alle museumzalen zijn zeer ruim met overal voldoende brede doorgangen en brede meestal automatische deuren. De verdiepingen zijn bereikbaar via trappen en ruime liften. Andere kleine niveauverschillen worden opgevangen door zacht hellende vlakken en een enkele keer een goed geïntegreerde plateaulift. De meeste belevingselementen zijn vlot door iedereen benaderbaar en bruikbaar door onder meer een mix van beeld, geluid en ondertiteling. Er zijn ook veel rustpunten in het museum.
De polyvalente zaal Dodoens is best bereikbaar van in het gebouw.
Op twee plaatsen in het museum is er een sanitair blok met aangepast toilet.
Datum screening: 23-01-2019. Uitgevoerd door: Inter, vestiging Sint-Niklaas. In opdracht van: Toerisme Vlaanderen.
Naar het begin van de pagina


Informatie

Score: info
Hof Van Busleyden te Mechelen is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Bij de volledige verbouwing van het museum in 2018 is bij de museumbeleving rekening gehouden met de toegankelijkheid voor niet alleen rolstoelgebruikers maar ook mensen met een zintuigelijke beperking.

Naar het begin van de pagina

Bewegwijzering en signalisatie

Score: info
Naast beide inkompoorten hangt een groot en duidelijk infobord met de naam van het museum. Het is duidelijk gemarkeerd welke van de twee inkompoorten de meest rolstoeltoegankelijke is. Voor de meeste signalisatie binnen wordt gebruik gemaakt van een combinatie van cijfers of letters, kleuren en symbolen.

Naar het begin van de pagina

Parkeergelegenheid

Score: zelfstandig toegankelijk
Het museum heeft geen eigen parking. Dichtbij de inkompoort is er een aangepaste langsparkeerplaats op de openbare weg.

Naar het begin van de pagina

Toegangspaden

Score: zelfstandig toegankelijk
De ingang kan via twee inkompoorten naar de binnentuin bereikt worden. De hoofdinkompoort en eveneens de meeste toegankelijke is deze in de Sint-Janstraat. Het toegangspad is er breed en goed verhard. Het hellend vlak naar de ingang van het museum helt zacht.

Naar het begin van de pagina

Inkom

Score: zelfstandig toegankelijk
De ingang van het museum bevindt zich in de zuidvleugel, bereikbaar binnenkoer.De brede en drempelloze inkomdeur is een automatische schuifdeur.

Naar het begin van de pagina

Onthaal

Score: zelfstandig toegankelijk
De onthaalbalie is voorzien van een verlaagd en goed onderrijdbaar gedeelte.

Naar het begin van de pagina

Horizontale circulatie

Score: toegankelijk met hulp
Het museumbezoek verloopt in verschillende gebouwvleugels doorheen vele ruime zalen, verbonden via brede automatische deuren of brede doorgangen. De kleine niveauverschillen tussen sommige zalen worden opgevangen door licht hellende vlakken ter hoogte van de doorgangen. Een enkele keer is er een niveauverschil van enkele treden en een plateaulift. De bezoeker moet niet per definitie een vast parcours volgen in het museum maar kan er vrij rondlopen. In principe is elke zaal drempelloos bereikbaar.

Naar het begin van de pagina

Verticale circulatie

Score: zelfstandig toegankelijk
Alle verdiepingen zijn bereikbaar met trappen en liften. Het tussenniveau met treden en een plateaulift. Alle liften hebben een brede deur en zijn voldoende ruim en vlot bedienbaar.

Naar het begin van de pagina

Expositieruimten vaste tentoonstelling

Score: zelfstandig toegankelijk
De zalen in de zones 0 en 2.3 tot 2.5 bevinden zich op het gelijkvloers. De zalen in de zones 1, 2.1 en 2.2, 3 en 4 bevinden zich op de eerste verdieping. Zones 2.1 en 2.2, 3 en 4 zijn daar bereikbaar via de plateaulift. Zone 5 bevindt zich op de tweede verdieping. Alle zones zijn drempelloos bereikbaar via brede deuren of doorgangen en in alle zalen is er voldoende circulatie- en manoeuvreerruimte. De meeste belevingselementen zijn vlot bedienbaar en onderrijdbaar.

Naar het begin van de pagina

Exporuimte tijdelijke tentoonstellingen

Score: toegankelijk met hulp
De exporuimte voor tijdelijke tentoonstellingen bevindt zich op niveau -2 en is bereikbaar met de lift in de zuidvleugel. De deuren zijn zeer breed maar moeilijk om te bedienen.

Naar het begin van de pagina

Multifunctionele ruimten

Score: zelfstandig toegankelijk
De ruime polyvalente zolder (noordvleugel +2) is vlot bereikbaar en toegankelijk. Dit is de ruimte waar velen hun bezoek aan het museum afronden.
Zaal Dodoens (noordvleugel, op het gelijkvloers) heeft voor de buitendeur een vrij steil hellend vlak. Van binnenuit is de zaal wel drempelloos bereikbaar via liften en zacht hellende vlakken.

Naar het begin van de pagina

Winkel - verkoopsruimte

Score: zelfstandig toegankelijk
In de museumshop bij het onthaal in de zuidvleugel is er voldoende manoeuvreerruimte. De meeste koopwaar is goed benaderbaar en bevindt zich voor iedereen binnen handbereik.

Naar het begin van de pagina

Sanitair - Toiletten

Score: zelfstandig toegankelijk
Beide sanitaire blokken hebben een ruim en vrij goed ingericht aangepast toilet. Wel zijn in beide sanitaire blokken de deuren van het dames- en herensas (reguliere toiletten) moeilijk bedienbaar door het ontbreken van een deurkruk of goed omgrijpbare greep.

Naar het begin van de pagina