Opgelet!Schijnbaar begrijpt uw browser geen Cascading Style Sheets of u hebt de ondersteuning voor CSS uitgeschakeld. Dat is niet erg, maar besef dat u momenteel een andere lay-out ziet dan de ontwerpers van deze site bedacht hebben.

Waarom?

Een dagje erop uit, een avondje naar het theater of op reis gaan. Het lijkt vanzelfsprekend maar voor vele mensen met een beperking vraagt dit voorbereiding. Kan ik kortbij parkeren? Kan ik er binnen? Kan ik naar toilet? … Om onaangename verrassingen te vermijden, is betrouwbare informatie over de mate van toegankelijkheid van gebouwen die vooraf geraadpleegd kan worden, een noodzaak.

Ook al is een bepaalde locatie niet toegankelijk voor iedereen, toch is het aanbieden van de toegankelijkheidsinformatie zeer belangrijk en een eerste stap naar meer toegankelijkheid. De fysische mogelijkheden en behoeften van personen met een handicap kunnen sterk verschillen.  De  beschikbare informatie geeft de gebruiker zelf de keuze.

Niet alleen voor personen met een beperking en hun omgeving is Toegankelijk Vlaanderen een bron van informatie. Organisatoren bijvoorbeeld kunnen op deze manier gemakkelijk op zoek naar een geschikte locatie om hun activiteit te organiseren.

Het is niet alleen voldoende om de mate van toegankelijkheid van de gebouwen en omgeving in Vlaanderen te kennen, de toegankelijkheid moet ook effectief verbeterd worden. Toegankelijk Vlaanderen wil met het toegankelijkheidsonderzoek en het bijhorende actieplan eigenaars en bouwheren oplossingsgericht begeleiden en stimuleren om grote en kleine verbeteringen aan te brengen.

Dankzij deze vernieuwde databank heeft Vlaanderen voor het eerst een beleidsinstrument dat de verschillende sectoren kunnen inzetten om na te gaan hoe het gesteld is met de toegankelijkheid in hun sector. Op die manier kunnen streefdoelen en ambities geformuleerd worden. Het inzetten van Toegankelijk Vlaanderen wordt ook in het OCM-doelstellingenkader 2010-2014 als een opdracht voor elke sector opgenomen.